In ultimii zece ani a existat o schimbare reala a regulilor de baza in psihoterapie. Majoritatea clientilor nu isi mai permit luxul de a merge in terapie și de a petrece luni intregi, sau posibil ani, pentru ca sa vorbeasca despre problemele lor, ca in trecut. Terapia moderna a devenit scurta și concentrata pe solutie. Formatul s-a schimbat cu adevarat, iar atunci când intri in cainet, ti se cere de obicei sa identifici in mod specific ce doresti sa schimbi. Deși exista o scurta anamneza la inceputul terapiei, accentul este pus pe identificarea unei probleme masurabile și pașii pentru schimbarea acesteia. De exemplu, persoanele care intra in terapie pentru a-și imbunatati stima de sine trebuie sa fie capabila sa identifice ce parte din imaginea de sine are nevoie de imbunatatire și cum va ști daca este mai bine (intr-un mod cuantificabil).
In anii 80 și inceputul anilor 90, un client putea petrece multi ani in terapie pentru a-si imbunatati stima de sine. Problemele de familie erau explorate, relatiile interpersonale analizate, iar clientii (care erau numiti pacienti pe atunci), isi identificau treptat cauzele problemelor pe parcursul sesiunilor. Terapeutul i-ar fi ghidat și indrumat pe tot parcursul acestui proces si noi comportamente ar fi fost invatate si incurajate.
In terapia strategica, persoana care se confrunta cu probleme ce tin de stima/respect de sine ar putea primi teme pentru sesiunea a doua cu scopul de a identifica care sunt rezistentele; apoi in sesiunea trei poate invata identificarea emotiilor astfel incat sa le poata folosi ca fundament pentru schimbare; in sesiunea patru, ar putea folosi unele tehnici de comportament pentru a invata cum sa-și redirectioneze gândirea intr-un mod care sa o incurajeze sa lupte pentru ea sau sa creada in ea. Sedinta 5 s-ar putea concentra pe formarea asertivitatii, astfel incat un client cu respect de sine scazut sa invete cum sa fie sincer si direct cu privire la nevoile și sentimentele sale. Sesiunea 6 ar putea fi o sesiune de revizuire, parcurgând numeroasele tehnici pe care le-a invatat clientul, precum și discutarea eventualelor recidive pe care le poate experimenta un client pe masura ce inainteaza in viata.
Dupa cum puteti vedea, exista prea putin spatiu pentru discutii inactive in acest tip de terapie, deoarece este extrem de directionata pe obiective. Terapia scurta este psihoeducativa. Invata clientii abilitati pe care le pot utiliza cu ușurinta in viata lor. Pentru clientii care au fost anterior In terapie se poate simti impersonal și asemanator afacerilor, deoarece terapia nu mai este un loc in care sa va lasati parul in jos, sa va intrerupeti și sa reflectati asupra vietii voastre. Terapia este un proces interesant. indiferent de metoda aleasa, este o oportunitate de a invata instrumente care va vor imbunatati functionarea. La urma urmei, investitia In sine este cea mai importanta investitie pe care o puteti face!