Lipsa somnului

Infarct vs Atac de panica
decembrie 13, 2019
Onicofagia
decembrie 13, 2019

Lipsa somnului

Din ce in ce mai multe persoane care trec pragul cabinetului acuza o stare de oboseala cronica si incapacitatea de a face fata sarcinilor zilnice. In urma analizei modului de viata si al obiceiurilor zilnice, s-a remarcat faptul ca majoritatea celor in cauza dorm foarte putin sau se culca la ore extrem de tarzii.

Iata o insiruire a catorva dintre efectele devastatoare ale lipsei de somn:

– Creierul nu mai poate crea noi amintiri, ca si cum inbox-ul (creierul) ar fi deja plin si nu mai poate primi e-mail-uri noi, acestea fiind respinse, efectul perceput fiind similar cu amnezia.
– Se dezvolta o proteina toxica in creier, numita beta-amiloid, asociata cu boala Alzheimer. Cu cat se acumuleaza mai multe proteine de acest gen, cu atat creste riscul dezvoltarii dementei.
– Afecteaza sistemul reproducator (barbatii care dorm doar cinci pana la sase ore pe noapte au un nivel de testosteron similar cu cel al unei persoane cu zece ani mai in varsta)
– Afecteaza sistemul imunitar (dupa doar o noapte de 4-5 ore de somn celulele imune anticancerigene se reduc cu 70%). In consecinta, lipsa somnului poate duce la dezvoltarea a numeroase forme de cancer.
Mai mult decat atat, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis sa clasifice munca in schimbul de noapte in categoria „activitatilor probabil cancerigene”.
– Afecteaza sistemul cardiovascular. In timpul somnului corpul reuseste sa isi regleze tensiunea arteriala si frecventa cardiaca. Daca nu dormi suficient, tensiunea arteriala creste, iar daca dormiti 6 ore sau mai putin, riscul de a suferi un atac de cord sau un accident cerebral creste cu pana la 70%.

Asa cum stim inca din copilarie, cand mama ne trimitea la culcare cu mult inainte de miezul noptii, somnul este cel mai bun medicament iar Mos Ene ar trebui sa ne devina cel mai bun prieten…???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button