Onicofagia

Lipsa somnului
decembrie 13, 2019
Sarcasmul in relatia de cuplu
decembrie 13, 2019

Onicofagia

ONICOFAGIA (rosul unghiilor) – tulburare tratata cu succes in 95% din cazuri prin intermediul terapiei scurte strategice

Toti avem obiceiuri de care ne este greu sa scapam. Unii rod varful pixurilor, altii petrec o gramada de timp in fata calculatorului jucand compulsiv jocuri gen “Candy Crush”. Niciunul dintre ele nu e grozav, dar macar sunt relativ inofensive. Exista insa persoane care nu sunt la fel de norocoase: cele care isi rod unghiile pana cand ajung sa aiba un milimetru sau altele care reusesc sa isi smulga pielitele din jurul unghiilor pana cand le da sangele.

Onicofagia, aparent un gest inofensiv, transmite furie și agresivitate reprimate, sentimente de invidie, ura si neputinta, dorinta mai mult sau mai putin constienta de a-si face rau siesi si celorlalți. Fiind o tulburare din spectrul psihiatric cu caracter patologic, persoana nu are controlul gesturilor sale, nu reuseste sa se abtina de la astfel de gesturi pentru că altfel toata furia resimtita intern ar trebui descarcata in exterior, ceea ce ar duce la respingere si izolare. Teama primordiala a acestor persoane este de singurătate, respingere și abandon, desi in permanenta traiesc un intens sentiment de alienare si izolare neconform realitatii.

Apare de obicei in perioada copilariei in urma divorturilor, a conflictelor permanente dintre parinti, in urma mortii partenerului de viata, a schimbarilor frecvente de domiciliu, in situatiile in care relatia cu parintii si in mod special cu mama este de tip dominare- victimizare.
Avand în vedere ca este o tulburare somatoforma de spectru psihiatric, tratamentele de tip oja amara, pansamente sau ardei iute nu funcționeaza!
Aceasta tulburare face parte dintr-o familie de comportamente corporale care se încadrează la Comportamente Repetitive Concentrate pe Corp (CRCC). Alte forme de CRCC des intalnite mai sunt: smulgerea compulsiva a parului (tricotilomania) și mușcarea compulsivă a interiorului obrajilor.
Un tratament eficient inseamna cunoastere si seriozitate, nicidecum ignoranta sau superficialitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button