Sarcasmul in relatia de cuplu

Onicofagia
decembrie 13, 2019
Noua metode prin care iti poti gestiona furia
ianuarie 22, 2020

Sarcasmul in relatia de cuplu

Oscar Wilde spunea ca sarcasmul este cea mai josnica forma de intelepciune, dar cea mai mareata forma de inteligenta. Indiferent daca este o forma de inteligenta sau nu, specialistii in relatiile de cuplu ne sfatuiesc sa renuntam la tendinta de a fi sarcastici, iar motivul pentru care spun acest lucru este foarte simplu: sarcasmul arata dispret, raneste persoana careia ii este adresat, starneste conflictul si duce la destramarea relatiei.

“Esti destul de desteapta. . . pentru o femeie!”
“Este o rochie frumoasa. Pacat ca nu ti se potriveste pe talie!”

Sarcasmul, cuvant ce provine din greaca veche: “sarkasmos”, inseamna „a rupe carne, a scrâșni dinții”. Întocmai cum un cîine se serveşte de colţii săi ascuţiţi pentru a sfîşia carnea de pe un os, tot la fel individul sarcastic îl poate despuia pe un altul de demnitatea sa. Aşa cum spune Journal of Contemporary Ethnography: „Esenţa sarcasmului . . . este ostilitatea sau dispreţul făţiş“. Indiferent că este vorba de un atac direct, de o umilire subtilă sau de nişte cuvinte spuse din greşeală, o remarcă răutăcioasă, sarcastică face din cineva un obiect de batjocură — o victimă.

Sarcasmul reprezinta ostilitatea deghizată în umor. De aceea, când cineva vă spune ceva sarcastic, nu vă simțiți bine. Sarcasmul este neliniștitor. Dacă contestati ce spune persoana sarcastica, aceasta poate spune: „Ce? Pur și simplu glumeam!”. Dar nu se simte ca o gluma. Se simte ca o critică voalată, pentru că exact asta este. Cuvintele tăioase, indiferent de scopul lor, pot răni adînc amorul propriu al unei persoane. Chiar si cînd sunt spuse în glumă, cuvintele sarcastice pot avea drept rezultat duşmănii, sentimente rănite, prietenii ruinate.

Ce faci daca esti sarcastic din fire?

Prietenii tăi izbucnesc în rîs la replicile tale usturătoare şi umilitoare. Ei te susţin şi te încurajează să spui cuvinte şi mai înţepătoare. Sau, este posibil ca sarcasmul să fi devenit principalul tău mijloc de apărare. Înarmat cu cuvinte tăioase, răneşti şi loveşti pe oricine atentează în vreun fel la bunăstarea sau la eul tău. Poate chiar te surprinzi uneori spunînd cuvinte aspre părinţilor sau iubitei tale.
Sarcasmul crud sau răutăcios insa nu este altceva decît o dovadă de agresivitate şi violenţă. Aşa cum arată autoarea Mary Susan Miller în cartea sa Childstress!, aceasta este o modalitate de „a lovi şi răni“, însă cu „arme mai acceptabile din punct de vedere social“ decît pistolul sau cuţitul.
Dacă utilizarea unei vorbiri sarcastice a devenit la tine un obicei adînc înrădăcinat, este timpul să înveţi să gîndeşti înainte de a vorbi. Înţeleptul rege Solomon a spus: „Dacă vezi un om care vorbeşte nechibzuit, poţi să nădăjduieşti mai mult de la un nebun decît de la el“.

Cum te protejezi daca esti tinta sarcasmului?

  1. Vezi in ce stare de spirit se afla persoana care te ataca. Uneori, oamenii devin sarcastici pentru ca sunt iritati, suparati sau pur si simplu au o zi proasta, iar alteori o fac doar cand sunt inconjurati de alti oameni, pentru a-si demonstra… simtul umorului. Daca nici una dintre aceste situatii nu se preteaza, atunci e un atac direct la persoana ta.
    2. Fii atenta la tonul replicilor, topica si limbajul non-verbal. Asa vei putea sa-ti dai seama daca persoana respectiva e cu adevarat sarcastica, sau pur si simplu nu stie sa-si aleaga bine cuvintele.
    3. Raspunde intr-o maniera civilizata, chiar daca ai fost insultata. Daca e o persoana la care tii si cu care iti permiti sa vorbesti pe fata, atrage-i atentia asupra faptului ca te simti jignita. Dependentii de sarcasm ajung sa nici nu-si mai dea seama de faptul ca sunt, ei bine, sarcastici.
    4. Daca insultele continua, sustrage-te de la locul faptei.
    5. Prefa-te ca nu te-ai prins de… gluma. Majoritatea comentariilor sarcastice sunt, in cazul in care le iei literal, opusul a ceea ce persoana intentioneaza de fapt sa transmita. Tonul este cel care tradeaza o replica, facand-o sarcastica. Daca iei vorbele la propriu, efectul se disipeaza.
    De exemplu, daca cineva iti spune: “Daaa, normal ca tu trebuie sa stii totul despre subiectul acesta. Cine altcineva!?”, raspunde-i asa: “Wow, ma simt flatata. Ma bucur ca ai parerea asta, dar de fapt mai am si eu multe de invatat”. Nu va mai avea ce replica sa-ti dea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button