Noua metode prin care iti poti gestiona furia

Sarcasmul in relatia de cuplu
decembrie 13, 2019
Psihoterapia online
februarie 5, 2020

Noua metode prin care iti poti gestiona furia

O emotie obisnuita, furia este uneori cel mai potrivit raspuns la actiunile celor din jur. Cand este gestionata corect si tinuta sub control, furia poate deveni un aliat important al unui adult sanatos si echilibrat. Furia are insa si riscuri, poate mai multe decat alte emotii, pentru ca ii poate indeparta pe oameni si ii poate face sa reactioneze intr-un mod pe care mai tarziu il vor regreta.

1. Intelege furia
Ca sa rezolvi problema furiei trebuie sa stii cu ce anume ai de-a face. Furia nu este condamnabila in sine, ci este o traire absolut normala care stabileste un raport de nemultumire fata de o anumita stare de lucruri.

2. Cauta mereu partea rationala
E un fel mai simplu de a spune ca trebuie sa-ti schimbi modul in care gandesti. Oamenii nervosi sunt inclinati sa injure, sa exagereze, sa dramatizeze. Cand esti nervos, incearca sa inlocuiesti verdictele categorice precum “e groaznic”, “e o hotie” sau “totul s-a dus de rapa” cu ceva detasat si rational, de tipul “e frustrant, prin urmare e normal sa fiu deranjat in acest moment, dar nu e sfarsitul lumii, iar enervarea nu o sa ma ajute nicicum”.

3. Nu te grabi sa vorbesti cand esti nervos
Odata ce te-ai prins in energia momentului, sansele sa pronunti ceva regretabil sunt foarte mari. Cand esti furios, tot ce vei reusi sa faci este sa alimentezi un conflict, in niciun caz n-o sa-l stingi spunand “tot ce-ti vine la gura”.

4. Exprima-ti furia dupa ce te calmezi
Dupa ce reusesti sa te relaxezi si esti capabil sa judeci la rece, exprima-ti furia de mai devreme intr-un mod argumentat si neconflictual. Spune-ti punctul de vedere cat mai clar, insa rezista tentatiei de a jigni drept compensatie pentru faptul ca te-ai enervat mai devreme.

. 5. Pur si simplu ia o pauza
Si cand iei o pauza, nu-ti lua problema cu tine. Nu uita de ce ai iesit in pauza! Ocupa-ti mintea cu altceva, deconecteaza-te de la situatia care te-a enervat.

6. Foloseste “eu” in loc de “tu…niciodata”
Atunci cand ai o conversatie ce ameninta sa se transforme intr-o disputa verbala, evita generalizarile de orice fel. Exprimari de genul “tu niciodata nu asculti” sunt nu doar fundamental false si foarte jignitoare, dar il vor obliga pe celalalt la o pozitie defensiva sau una ofensiva. Alege in schimb formulari rezervate, care sa exprime cat mai riguros pozitia ta, exprimari de tipul “eu as vrea ca” sau “mi-ar placea sa”, insa avand grija sa nu strecori elemente imperative sau umilitoare pentru celalalt.

7. Foloseste umorul
Oricand ti se pare ca lucrurile se tensioneaza, ai putea sa “netezesti” totul cu o gluma, dezamorsand astfel o situatie ce incepe sa capete dramatism.
8. Foloseste tehnici de relaxare
Exista tehnici de relaxare care chiar dau rezultate, si merita sa le incerci inainte sa stabilesti ca e imposibil sa te calmezi atunci cand esti furios. Poti sa asculti muzica, sa inchizi ochii si sa respiri controlat, sa numeri pana la 10…

9. Fa-ti curaj si mergi la specialist
Decizia de a cauta ajutor de specialitate nu e niciodata o decizie simpla, insa poate fi extrem de necesara. Psihoterapia nu e doar pentru personaje din serialele TV, e si pentru oameni reali. Daca ai epuizat toate mijloacele de self-help si inca nu reusesti sa-ti stapanesti furia, sau pur si simplu situatia nu mai poate astepta, poate ar fi cazul sa consulti un specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button