Intrebari

Intrebari frecvente privind psihoterapia scurta strategica


1Cât poate dura o terapie strategică scurtă?
Terapia strategică scurtă este o intervenție psihologică psihoterapeutică scurtă și focalizata. In mod normal terapeutul își propune în 10 ședințe să ajungă să vadă schimbări reale și semnificative sau să deblocheze problema în funcție de gravitatea acesteia. În cele mai multe cazuri, intervenția terapeutică nu depășește 20 de ședințe generale. Fiind o metodă de cercetare-intervenție, exista din partea psihoterapeutului o verificare constantă realizata împreună cu clientul pentru imbunatatirea tratamentului.
2Care este frecvența sesiunilor?
Frecvența ședințelor este, de obicei, saptamanala, cu excepția cazurilor particulare pentru care, în faza inițială, poate fi oportun să se stabilească si doua ședințe săptămânale. După deblocarea problemei, frecvența sesiunilor poate ajunge la trei săptămâni. Motivele pentru care frecvența sesiunilor se schimba pe parcurs sunt urmatoarele: pe de o parte este necesar să acordăm timpul necesar prescripțiilor date în ședință pentru a-și face efectul, iar pe de altă parte, se evita un efect nedorit și riscant pentru client, cum ar fi dependența de psihoterapeut. Al treilea motiv este acela de a oferi posibilitatea de a consolida în timp schimbarile sau de a învăța „a merge cu propriile picioare”.
3Psihoterapia scurta strategica dă rezultate durabile în timp?
Din statisticile Centrului de Terapie Strategică din Arezzo, care colectează toate datele din cele 114 studiouri afiliate împrăștiate în întreaga lume, se evidențiază eficacitatea ridicată a intervenției în timp. Urmărirea rezultatelor la 3 luni, 6 luni și 1 an de la sfârșitul terapiei arată că posibilitatea recidivei este minimă.
4Psihoterapia scurta strategică poate ajuta pacienții care sunt reticenți, sa ajunga la un psiholog sau la un specialist?
Da, psihoterapeutul strategic poate utiliza în mod eficient terapia indirectă în aceste cazuri, lucrând nu pe persoana care poartă problema, ci pe membrii familiei care, prin implementarea strategiilor ad hoc, prescrise de terapeut, vor debloca problema rudei bolnave. . Așa cum spunem de obicei, o persoană colaborativă este mai bună decât o persoană care boicotează în Terapie. În unele cazuri, acolo unde se consideră necesar, strategiile vor fi folosite pentru a aduce pacientul în studio, fără a fi obligat să facă acest lucru.
Call Now Button