Ce este psihoterapia scurta strategica…
"Daca iti doresti sa vezi, invata cum sa actionezi" - P. Watzlawick
Cand simtim nevoia unei schimbari profunde si simtim ca nu suntem capabili sa o facem pe cont propriu, o interventie strategica poate fi solutia potrivita.
Clientul impreuna cu terapeutul vor gasi definitia problemei care caracterizeaza cel mai bine situatia specifica iar apoi vor identifica cum se mentine echilibrul acesteia. Treptat, în urma unui proces numit diagnostic operativ, prin utilizarea temelor si a indicatiilor practice, echilibrul problemei va fi înlocuit cu o alternativa mai buna, mai functionala, adaptata: echilibrul solutiei.
Totul începe de la reactiile noastre instinctive acordate la realitatea pe care o percepem; totul începe cu emotiile. Uneori acestea sunt blocate si nu se mai pot debloca în mod natural, astfel încat starea noastra de bine se deterioreaza.
O interventie strategica, prin utilizarea unui limbaj sugestiv, îndruma persoana catre identificarea strategiilor corecte pentru a destructura acest blocaj emotional si a o lasa sa simta diferit. Aceasta va începe în cele din urma sa perceapa realitatea într-un mod nou si, în cele din urma, va construi schimbarea dorita, de lunga durata.
„Nu exista nimic mai practic decat o teorie buna” - Kurt Lewin
Fundamentele psihoterapiei scurte strategice se regasesc la intersectia dintre studiile sistemice privind comunicarea si terapia familiala a Institutului de Cercetari Mintale din Palo Alto, bazat pe activitatea lui Gregory Bateson, cu învataturile antice ale strategilor chinezi si filozofilor sofisti greci si hipnoza puternica fara transa si tehnicile comunicative ale lui Milton Erickson.
Avand la baza aceste origini complexe, “Centrul de terapie scurta strategica” cu sediul în Arezzo (Italia) a fost co-fondat de catre psihoterapeutul Giorgio Nardone si Paul Watzlawick - terapeut de familie, psiholog, teoretician al comunicarii si filosof - cu o abordare practica de baza în rezolvarea strategica a problemelor .
Abordarea a evoluat, în timp, de la studiul problemelor psihologice si al logicii acestora, la studiul solutiilor terapeutice identificate si cat sunt ele de eficiente. Aceste interventii s-au dovedit de succes pentru o gama larga de probleme psihopatologice cu un procent de succes care atinge 88% sau chiar mai mult, în arii specifice, cum ar fi atacurile de panica si anxietatea. La baza acestui tip de terapie se afla conceptul dovedit de "solutii încercate"; majoritatea problemelor psihologice nefiind create de cauze simple si specifice, ci dezvoltate în timp prin utilizarea si reiterarea strategiilor negative, disfunctionale.
Realitatea nu este ceea ce ni se întampla,
ci ceea ce ne hotaram sa facem cu ea.
Aceste comportamente pe care le perpetuam, împinse de convingerile puternice ca ele vor functiona în cele din urma si vor rezolva problemele noastre, nu fac decat sa le mentina si sa le agraveze.
De cele mai multe ori este dificil pentru o persoana sa accepte schimbarile si adaptarile pe care viata le cere.
Terapeutul strategic, în loc sa lucreze cu intelectul rational, foloseste comunicarea evocativa pentru a ghida individul în schimbarea perceptiei emotionale a realitatii cu scopul de a gasi un punct de vedere functional.
Aceasta reorganizare a perceptiei este principalul efect al schimbarii terapeutice: a-l face pe individ sa simta înainte de a întelege.